fredag 1 april 2011

It's Hammertime

Thor Premiär 29 April



Ända sedan X-Men gjorde biosuccé i början av 2000-talet (år 2000 för att vara exakt), så har vi varit välsignade och/eller förbannade, alla mynt har ju två sidor, med superhjältefilmer.

  
En del mynt har till och med egen gravitation

Nu har elva år gått och filmproducentera har börjat tvingats skrapa i botten av serietidningstunnan. Detta medför att vi får den väldigt kända superhjälten Thor. Vi svenskar känner honom kanske bättre under namnet Tor, som var vår gamle åskgud (innan en välkänd skäggmurvel tog monopol på guderiet i Sverige). Just det, en nordisk gud är en amerikansk superhjälte som samarbetar med Spiderman, Iron Man och Hulken. Som sagt, dom har skrapat frenetiskt i den där tunnan. Men låt oss inte dvälja varför den är, låt oss bara acceptera fakta och göra det bästa av situationen. 

Det gick länge rykten om att Alexander Skarsgård skulle få spela Thor, och det med rätta: han är lång, blond och nordisk. Låt han bara gå någon extratur till gymmet och anlägg lite skägg, så hade saken varit biff. I stället anlitar man en australiensare.

Oy, mate, that's not a hammer, that's an automatic rifle!

Men, detaljer, detaljer. Som tur är pratar man engelska i Asgård, så Tor har inga problem att göra sig förstådd när han väl kommer till vår värld. Ibland är slumpen på ens sida. Värt att notera är att Asgård verkar ha gjort en väldigt bra deal med Toys'R'Us, för att allt ser väldigt plastigt och lätt ut. Faktum är att jag tror att jag köpte en liknande hjälm på Torsås marknad en gång i tiden. Det var en helt okej hjälm, tills ena hornet ramlade av. Fuckade upp hela symmetrin. Dessvärre är det svårt med ångerrätten när d...öhm, nu verkar jag kommit in på ett sidospår. Min poäng är att filmen ser väldigt löjlig ut. Men här kommer M. Night Shyamahablambamblah-twisten: den ser ändå kul ut. Första gången jag såg trailern dömdjag ut den totalt. Av alla superhjältefilmer denna säsong, verkade Thor vara den sämsta. Nu ser jag nästan fram emot den. Total intelligensbefriad popcorn-underhållning. Och förutom Crocodile-Thor, ser rollistan hyfsat bra ut med. Stellan Skarsgård, Natalie Portman, Idris Elba, Ray Stevenson och Anthony Hopkins som motherfucking Oden! Och Hopkins gör aldrig någon besviken.

Nåja, så länge någon kommer ihåg att rasta honom mellan tagningarna.

Sedan får inte glömma bort vem vi har vid rodret: Kenneth Branagh. Om du undrar vem han är, kan jag säga att han har regisserat ett antal filmer baserade på Shakespeares texter, varav många tämligen uppskattade. Om det fortfarande inte ringer någon klocka, så spelade han även mästerskurken i Will Smiths västernepos Wild, Wild West. Så vid första anblick kan man ju tycka att det var en jävligt off val av regissör. Jag håller fullständigt med, men det är samtidigt som gör filmen mycket mer intressant. Eftersom det är lika intressant att se på ett konstverk som att se på ett totalt haveri. Vi är i en win-win situation här. Såvida den inte enbart suger. Men, slutligen, det som intresserar mig mest är reaktionen på alla konservatister när dom få se asiatiska och svarta skådespelare tolka nordiska asar. Idris Elba, som är svart, spelar Heimdall, även kallad "Den Vite Guden".

"Good grief!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar