fredag 22 april 2011

Pappa Meta-Skräck är tillbaka

Scream 4 Poster

11 år efter den misslyckade Scream 3 (2000) kommer nu Scre4m (inte Scream 4, mind you). Många frågor dyker nu upp allas huvuden: är den bra, är den nödvändig och kan den återskapa samma glädje som den första? Svaren är: meh, njae och nej.

Precis som James Bond har sina pre-credit äventyr, har Scream sina pre-credit kills. Självfallet gör den första filmen detta bäst, men alla uppföljares pre-credit har samtliga varit underhållande. Scre4m är inget undantag. Den är väl uppdaterad till dagens jargong och oerhört meta. Sätter tonen för filmen väldigt väl. Sedan börjar filmen med att Sidney Prescott (Neve Campbell), Scream-seriens huvudprotagonist, återvänder till Woodsboro för att lansera sin nya bok. Woodsboro är där staden där första filmen utspelade sig. Där möter upp hon med Dewey (David Arquette) och Gale (Courtney Cox), två av Screams andra huvudpersoner, som numera är gifta. I Woodsboro ska Sidney bo med sin moster och sin kusin Jill (Emma Roberts). Det dröjer inte länge innan folk i Jills umgängeskrets förpassas till sällare jaktmarker.

  
Hur jaktmarker har blivit synonymt med fridfullhet kommer jag aldrig att förstå.

Vad som gjorde Scream-filmerna så populära är deras självmedvetenhet. Alla slasher-filmer följer vissa specifika regler, som är lika oskrivna som de är självklara. Den första filmen blandade detta med att faktiskt vara en genuin skräckfilm. Tvåan klarade av balansgången, om än inte lika bra, men ändå. I trean blev det mer en parodi av alltihop. Men för varje uppföljare finns det nya regler att följa, så även för Scre4m. Scre4m existerar i ett universum där karaktärerna känner till föregångarna, detta genom att de händelserna har blivit filmer i filmen. Denna filmserie heter Stab och är älskad av alla i Woodsboro. Alla ungdomar som bor i staden är också samtliga filmnördar.

This town is ours!

Detta innebär att alla är införstående med alla regler och kan diskutera det öppet. För mig blir detta ett problem. Filmen blir mer meta än den blir film. I den första gjordes detta snyggt. Vi hade endast Randy (avsaknaden av Jamie Kennedy är stor) som förklarade reglerna. Han var publiken. Men när hela rollensemblen är publiken blir det mest som en föreläsning som stundtals blir avbruten av diverse lemlästningar. Hur kul det än må låta, är det ej det. 

Sidney Prescott är filmseriens evige offer. Det är alltid någon som är ute efter att döda henne och alla i hennes närhet. Det är hennes tragiska historia som Stab bygger på. Men Dewey och Gale då? Jag vet att allting som någonsin hänt i Scream-serien har sin grund i mordet på Sidneys mamma, men Dewey och Gale har fått lida minst lika mycket. Deweys syster blev mördat med en garagedörr i första filmen, men någon sorg har aldrig tillägnats henne, och Dewey har sedan blivit knivhuggen flertalet gånger. Är inte han inte offer? Det är alltid Sindey mördarna vill åt men Dewey och Gale dras alltid med och få utstå minst lika mycket psykisk terror.

Scre4m är inte heller lika smart som sina föregångare. Taglinen är "new rules" men en del regler finns kvar. På grund av att jag i förberedande syfte såg om ursprungstrilogin kunde jag, innan jag sett filmen, lista ut vem som var den ena delen i mördarduon. Ja, det är en duo, det är alltid en duo (utom i trean, men den sög ju ändå, så vem bryr sig?). Ett karaktärsdrag är nämligen genomgående hos åtminstone en av mördarna, även hos mördaren i trean. Tänker inte avslöja vad det är, men teorin är oklanderlig.

You can't fuck with logic.

Med hjälp av trailern kunde man sedan nästan pricka in den andra delen av dynamiska duon. Visst, det är mitt egna fel att jag ser trailern, men samtidigt får man inte göra en så pass avslöjande trailer. En skräckfilm, framförallt en slasher, bygger på att inte veta när och vem som kommer att dö. Hela spänningsmomentet försvinner. Det har filmen inte råd med. 

Avslutningen av filmen kunde ha varit hur bra som helst, men dessvärre fegade dom ur. Det är synd. Än en gång faller dom tillbaks på gamla regler. Vad hände med "new rules?" Den enda nya regeln är att dom filmar morden. På elva år är inte det jättemycket att komma med. Scre4m gjordes för fansen av de gamla filmer, den kommer inte vinna någon ny publik. Problemet är att fansen har växt ifrån Scream och det räcker inte att lägga in Facebook eller iPhone-apps i dialogen vi ska kunna relatera. Plus, den bästa meta-skräcken har redan gjorts och den heter:

'Nuff said


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar