måndag 9 maj 2011

Transforming bullshit to gold

Transformers: Dark of the Moon Premiär 29 Juni



Titta på den. Just look at it! Det här en trailer som har allt man kan begära av en sommarblockbuster: förstörelse av episka proportioner, mäktig musik och John Turturro. Vad mer kan man begära? Det här kommer bli sommarens fetaste och bästa film, utan tvekan. Det är i alla fall vad man tror tills trailern är slut, för då drar man sig till minnes att så tänkte man om Transformers: Revenge of the Fallen (2009) också. Nån som kommer ihåg hur den filmen var?

IT JUST WON'T GO DOWN!

Fallen var inte bara dålig, den var ärkedålig, stamfader för allt som är dåligt. Den sammanfattade allt negativt om sommarfilmer, en ihopblandning av dyra datoreffekter utan en sammanhängande story. Den har sina ivriga försvarare som hävdar att filmens manus tog stryk av den omfattande manusstrejken som drabbade Hollywood ungefär samtidigt. Det är ingen ursäkt, om något gör det att jag hatar den ännu mer. Låt oss säga att du vill bygga ett hus, men dina polska byggarbetare går i strejk för att det du betalar dom inte räcker till en duglig kielbasa. I stället för att vänta in arbetarna och förblindad av din egen förträfflighet bestämmer du dig för att bygga ditt hus ändå, du har ju trots allt byggmaterialet och så länge du gör att det ser pråligt ut, spelar resten ringa roll. När ditt hus sedan faller ihop, ska man då skylla att det berodde på att du hade en taskig grund att bygga på eller din inkompetens? Frågan är helt retorisk.

Vi skulle gärna hjälpa dig, men det är inte så mycket vi kan göra när du byggt ett hus av termit.

Men, visst, man kan inte bedöma en film helt efter dess föregångare. Såvida det inte är samma människor bakom dom. Michael Bay är kvar som regissör och Ehren Kruger är nu ensam manusförfattare. Bay har en stadigt stagnerande formkurva. Han började så starkt med Bad Boys (1995) och The Rock (1996), och Armageddon (1998) var väl ok, men efter det: Pearl Harbor, Bad Boys 2 och The Island. Bay förlorade känslan över vad som är underhållning och vad som bara är stil. När han sedan fann shaky-cam för Fallen, ja, då var det kört. Dark of the Moon ska vara i 3D, så där har han en ny teknik att leka (=fucka) med. Nämnas bör är att Bay var väldigt anti 3D när den kom, men visar här hur fasta hans åsikter är. Men vi ska inte bara gnälla på Bay, han är trots allt endast en pay-and-shoot-regissör (dvs att han filmar vad som finns i manus utan att ställa frågor eller ändra - fast jag misstänker att robotpungen i Fallen var helt hans idé), utan Ehren Kruger förtjänar sig en känga också. Kruger är bland annat känd för att ha dödat Scream-filmerna. Han tog över författandet efter Kevin Williamson (något Wes Craven blev upprörd över), och eftersom Kruger förmodligen inte visste hur en krita fungerade, blev resultatet därefter. Han har sedan fortsatt att skriva tämligen undermåliga filmer tills han, på grund av sin vänskap med Roberto Orci och Alex Kurtzman (som skrev den första Transformers), fick chansen att var med och skriva på Fallen. Vi vet alla hur den blev och nu, som sagt, är han ensam skribent.

Motherfu....


Både Michael Bay och Shia LaBeouf (Sam Witwicky) har bett om ursäkt för hur mycket den förra filmen sög. Båda lovade sedan att Dark of the Moon skulle bli en mycket mörkare film. Whiipppiii, ropade alla fanboys/girls runtom på Internet. Sedan avslöjades vilka som skulle vara med i filmen. Bland dom nya märks FrancesMcDormand, Patrick Dempsey, John Malkovich, Alan Tudyk och Ken Jeong. Missuppfatta mig inte, jag tycker väldigt mycket om McDormand, Malkovich och Tudyk, de lika bra på att vara roliga som seriösa. Problemet är att jag har väldigt svårt att se dom spela några "mörka" roller i denna sorts film. Se bara hur Turturro blivit behandlad! Ken Jeong är mest känd för att ha stoppat upp kuken i Bradley Coopers ansikte och Dempsey, ja Dempesy, han är med i Grey's Anatomy

Det enda sjukhuset med färre sterila utrymme än bostaden hos en som är blind och kronisk onanist.

Nämnas bör är att Megan Fox inte längre är med. Efter att dom första filmerna gjorde henne till stjärna, sa hon några väl valda ord till Bay och gick sedan för att bli den nya Angelina Jolie. Fox syntes senast i Jonah Hex (2010). Nån som såg den? Inte? Men naturligtvis kan man inte ha en fullfjädrad actionfilm utan att kräma in en kärlekshistoria. Så med Megan Fox ute var man tvungen att hitta någon annan modellsnygg tjej som inte kan agera. Man hittade Rosie Huntington-Whiteley, en Victoria's Secret-modell vars enda tidigare skådespelarinsatser är dom Jason Statham lämnat i henne.

"I sure transported som crank to her snatch"

Oavsett kvalitét, finns det inget inom mig som tvivlar på att Dark of the Moon kommer att tampas med den sista Harry Potter-filmen om vilken som kommer spela in mest pengar 2011 (råder eller ingen tvivel om att det är den mest tragiska mening jag nånsin skrivit). För trots att alla, utåt sett, hatade Revenge of the Fallen, spelade den ändå in multum på biograferna och sålde sedan som smör på DVD. Kan förstå att man kan luras att se en film på bio, men att köpa enDVD? Icke. Dessvärre kommer jag att bidra till Dark of the Moons intäkter, trots att jag lovade mig själv att inte göra det efter tvåan.

Jag är en svag människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar