fredag 6 maj 2011

Fast & Furious 5

...and Newton wept



Fast & Furious 5 Poster
Fast & Furious 5 (eller originaltiteln Fast Five) är, på sitt alldeles lilla egna sätt, en unik film. Det är nämligen få filmer som kan sätta tonen på sig själv, lika bra som FF5 gör under sina första minuter. Filmen tar sin början exakt där den förra slutade, nämligen att Dom Torretto är på väg till fängelse men att Brian O'Connor (Paul Walker) och Mia Torretto (Jordana Brewster) är på väg för att frita honom. Denna fritagning trotsar förnuftets alla regler och fullkomligen knullar allt du lärt om dig om fysik i skolan. Faktum är att efter filmen var färdig fick man gräva upp Isaac Newtons grav och smörja in hans rester i vaselin.

 
"So, if the apple fell...oh, hello there sir. Didn't see y...WAIT, WHAT ARE YOU DOING? AAARGH! The laws of friction says you can't put it there without some sort of lubrication!"

Det hela går ut på att en person kör chicken-race med fångbussen (brilliant!) varpå bussen väjer undan. Då tar våra "hjältar" (sätter hjältar inom kaninöron, eftersom inget dom gör under hela filmen kan anses vara hjältemodigt eller något att sträva efter) fram Plan B: Kör in framför bussen, bromsa hastigt, bussen kör in i full fart i den lilla bilen, flyger all världens väg, voltar och smulas sönder, bilen klarar sig med tillbucklat baggageutrymme. Och när jag säger "smulas sönder" är det tämligen bokstavligt. Jag förstå likgiltigheten gentemot de övriga fångars liv, de är förmodligen mördare ändå, men på bussen finns också hederligt arbetande väktare. Att riskera deras liv på detta vis tyder på starka psykopatiska drag, och att hela räddningsaktionen känns lika genomtänkt som att försöka plocka ned ett glas genom att kasta ett bowlingklot på skåpet och hoppas att ett ramlar i din hand, gör att våra hjältar tycks ligga i en intelligensmässig nivå med en 4-åring.

Och, allvarligt talat, dom är direkt olämpliga som chaufförer.

Efter den lyckade flykten åker våra "hjältar" till Rio de Janiero. Väl där dröjer det inte länge innan dom är inne på brottets bana igen. Eftersom O'Connor varit polis innan borde man ju tycka att han skulle ha några moraliska betänkligheter om sådana gärningar, men icke. Nu är planen att man ska stjäla bilar från ett tåg. Även här visas det på stor inkompetens, när dom skär upp sidan på tåget (i farten naturligtvis) och en stor bit metall flyger av. Denna metallbit hugger nästan huvudet av tre personer, som alla verka väldigt chockade av detta. Vem hade annat att när ett föremål lossnar från ett annat föremål som färdas i hög fart, att det skulle ramla utåt i en väldigt hög hastighet? Till stor förvåning går stöten åt pipsvängen. Efter diverse predikament tvingas Brian och Dom fly. Hur flyr dom? Genom att köra en bil utöver ett stup, på sisådär 100m, och sedan hoppa av bilen när det återstår runt 60-50m och landa säkert i vatten. Nu har jag glömt bort ekvationen till hur man beräknar en massas successiva ökning i ett fall, däremot vet jag att om du ramlar i vatten från 40m höjd kommer det kännas som att landa på betong. Från 40m. 

Vin Diesel skulle därmed inte bara vara namne med ett bränsla, utan de skulle också ha samma kroppsform.

Du kanske tycker att jag är lite petig nu? "Suspension of disbelief, dickweed," kanske du skriker. Jag har inga problem med att man i filmens värld tänjer lite på naturlagarna, inga alls. Men det måste göras på rätt sätt. Förra året kom filmen The A-Team (som byggde på den gamla tv-serien med samma namn). Om ni såg den kanske ni kommer ihåg hur teamet försöker flyga en fallande pansarvagn genom att skjuta med kanonen i sidled? Fullkomligt sinnessjukt, men filmen kommer undan med det. Varför? Därför den är medveten om hur löjligt det är. Hela filmen är gjord med glimten i ögat, och då är det okej.I FF5 finns ingen glimt. Alla actionsekvenser är på allvar. Och om en film tar sig själv på större allvar än vad publiken gör, ja, då blir det dumt helt enkelt. Det hela hjälps inte heller av att skådespelarna försöker agera som om det vore en seriös film. Den ende som kommer undan med hedern i behåll är The Rock. Det kanske är jag som läser in för mycket, men det känns som om The Rock är den ende som vet var det är för film som dom spelar in. Han överspelar sin övertända machohet till den grad så att det är omöjligt att tro att det inte är medvetet. Mannen agerar som om hans karaktär vore avkomman av en tjur och ett godståg. 

He's a human chameleon, I tell you!

Filmens klimax är sedan är suverän sammanfattning av huvudpersonernas avsaknad av empati och manusförfattarnas ringa förståelse för hur massa och rörelse fungerar (och för den delen, hur bilar fungerar). Två bilar, oavsett hur bra motor dom än må ha, kan inte dra ett bankvalv(!) på tio ton och hålla toppfart. Valvet dras också på asfalten, inget släpp eller dylikt, utan tio ton rätt i asfalten. Och även om vi godtar att detta skulle gå på en raksträcka, så finns det inga ursäkter i kurvorna. Vid en skarp sväng skulle dom två bilarna sitta som en mosad mygga på väggen, när valvet fortsätter rakt fram. I stället är det valvet som flyger som en vante, men lyckas ändå förstöra allt i sin väg. Bland annat flera banker och varuhus som är fulla med människor. Men ägnar våra "hjältar" en enda tanke åt att dom faktiskt kan döda en oskyldig människa (en högst retorisk fråga)? 

En annan intressant aspekt med FF5 är hur filmens skurkar, egentligen är dom enda som agerar rättmätigt. Hade inte Torretto fuckat upp stöten på tåget hade inget hänt. Allt skurken ville ha var en specifik bil. Han hade inga intentioner att blåsa Torretto, han ville bara ha sin bil och ville inte säga varför. Fair enough, tycker jag. Men nej, Torretto dödar en massa gubbar och stjäl sedan bilen. När vår skurk, knarkbaronen Reyes, vill ha tillbaka bemöts han av spydigheter. Våra "hjältar" bestämmer sig för att hämnas, för att Reyes ville ha tillbaka det som var sitt, genom att stjäla ännu mer ifrån honom (100 miljoner dollar närmare bestämt). Filmen är väldigt noga med att poängterar att Reyes äger hela Rio, hur mäktig han är. Hur blev han så mäktig? Han ser till att kåkstäderna har el och vatten, i utbyte mot att han får pyssla med sitt knark i fred. Han tvingar ingen att köpa knark eller att jobba för honom, bara låt honom vara. Personligen tycker jag det låter om en schysst deal. Reyes har gjort mer nytta för världen än vad Torretto och O'Connor nånsin kommer att göra. Good guy/bad guy-gränsen börjar bli lite suddig.

Fast & Furious 5 är riktigt dålig. Visst, man kan skratta åt det för stunden, men i slutändan är det bara dåligt.  Å andra sidan, hade dom bara haft med en scen där Vin Diesel har sex med en prostituerad i en bil och sedan kör över henne, skulle vi nästan haft en GTA-film.

Eller är det bara jag som spelar så?

3 kommentarer:

  1. Förutom det med den speciella bilen som du misstog dig till 100% på så sög verkligen denna recension.

    film är och förblir film och kmr alltid förbli långt ifrån verkliga även om dom är baserad på en true story.

    utav det jag läser verkar du vara en som tar allt här i livet på allvar. Och kan ju säga att läsa din recension är fan mer waste av time än att se världelösa filmer såsom "independence day".

    dock har vi alla olika smak, men din recension var riktigt dålig, speciellt med dina exempel : p

    SvaraRadera
  2. Jag kan försäkrar dig om att jag inte tar något i livet särskilt allvarligt, förutom kritik. Hoppas att få se mer av din kritik i fortsättningen.
    :)

    SvaraRadera
  3. klockren recension, tänkte precis samma sak

    SvaraRadera