onsdag 8 juni 2011

X-Men: First Class


Av alla serietidningshjältar har jag alltid funnit X-Men vara de mest intressanta. Grundproblematiken om utanförskap och förföljelse kan sättas i ett historiskt (vilket filmerna också gör) och lättförståeligt perspektiv. Visst, man kan förstå att Batman och Spiderman blir upprörda av att få sina kära mördade av brottslingar, men det är samtidigt inget som lite gruppterapi och Prozac inte kan fixa; Superman kanske känner sig lite tvingad, eftersom han är den mäktigaste snubben på jorden, men vad fan ska annars göra? Men X-Men är endast människor som föddes lite annorlunda. 

Bra försök, Batman, men du blir aldrig mer än ett föräldralöst rikemansbarn med tvivelaktiga förhållanden till yngre män, Och Jokern, uppenbarligen.

X-Men: First Class börjar med en repris av öppningsscenen från X-Men, där en ung Magnetos krafter manifesteras när han ser sina föräldrar forslas bort i ett koncentrationsläger. Därefter möter han en tysktalande Kevin Bacon, ett möte som kommer att prägla Magneto stort (Bacon dödar hans mamma. Att vara förälder till en huvudperson i en serietidning ger inte bra överlevnadsodds). Däremellan har man fått se hur en ung Charles Xavier möter en ännu yngre (och naken) Mystique. Detta ser oerhört creepy ut, men borde tillfredställa salongens pedofiler.

Sedan hoppar filmen fram 20 år; där Magneto (Michael Fassbender) letar efter Sebastian Shaw (Bacon) och är allmänt hardcore, medan Xavier (James McAvoy) använder sina telepatiska krafter för att få ligga (äntligen en realistisk skildring av hur telepati skulle användas i verkliga livet). 

"Hmm, I sense she like guys eating spaghetti from her...Wow, that's sick! But I can roll with that."

X-Menfranchisen har alltid haft två hörnstenar: Wolverine som köttar järnet och konflikten mellan Xaviers och Magnetos ideologier. Nu är Wolverine bortplockad ur ekvationen och lämnar mer utrymme åt de andra två. Människorna i X-Men ser på mutanterna med rädsla och oförstånd. De ser helst att de inte finns, existerar. Xavier anser att mutanter och människor kan lära sig att leva i samförstånd, om man bara ge det tid. Magneto är av den åsikten att mutanterna inte ska behöva anpassa sig, de är ju den överlägsna rasen. I filmens tidigare skede ges ett tal, av Xavier om jag inte missminner mig, om hur de första homo sapiens parade sig med neanderthalarna och hur de överlägsna mutationer som uppstod utrotade ursprungsneanderthalarna. Kan man då verkligen säga att Magneto är fel ute?

Nej, för Guds skull, utrota oss.

Filmen har sina svagheter. Filmens mittenparti blir lite småsegt när en massa intetsägande minimutanter ska samlas in - en med insektsvingar och som kan spotta eldbollar. Finalen innehåller också en något skrattretande flygduell, där nämnda eldbollspottande insektsmutant är högst involverad. Men det dåliga uppvägs av det bra. Skådespeleriet är överlag väldigt bra. Fassbender ger tyngd åt en plågad Magneto, McAvoy är stabil och en ypperlig sparringpartner till Fassbender och Kevin Bacon är, tja, Kevin Bacon. Kan aldrig slå fel. 

Never,ever go wrong.

X-Men First Class är kanske inte den mest actionfyllda av sommarfilmer, men den har ändå en del spektakulära scener. När Magneto går loss på en yacht med ett fartygskedjor visar tydligt på den makt och förmåga till förstörelse som han besitter. När Shaws posse intar CIA:s högkvarter, tar regissören tillfället i akt att visa upp deras krafter i fullan blom. Det man också få ge regissören, Matthew Vaughn, är att man kan se vad som faktiskt pågår under fighter. För även om det borde bli rörigt med teleporteringar, eldbollar och sonarsskrik (fråga inte), så har man som åskådare hela tiden full koll. Duken smutsas inte heller ned av äcklig 3D (Fuck you Thor!). Filmen är också kul för den som roar sig med att komma ihåg ansikten, för First Class är nämligen full av "Hey, that's that guy from that tv-show/movie"-skådespelare (James Remar, Micheal Ironside, Ray Wise, Rade Serbedzija mfl). Man skulle kunna anordna en bingoturnering av det hela.

X-Men: First Class är bäst av alla sommarblockbustrerna, än så länge. Därför är det föga förvånande att det förmodligen kommer att vara den som spelar in minst pengar i slutändan. People are idiots. 

"My bank account will prove that"




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar